MERCHANG mukim cantik pemandangan menarik.

Sekiranya anda ingin berkunjung ke Kampung Merchang ianya terletak di tengah - tengah laluan utama dari Kuala Terengganu ke Dungun, yang jaraknya 42 km dari Kuala Terengganu dan 38 km dari Bandar Dungun.

Kampung ini juga terdapat 12 buah kampung kecil iaitu :

Kg. Seranting

Kg. Pulau Rusa

Kg. Baru Pulau Rusa

Kg. Padang

Kg. Pantai

Kg. Selawa

Kg. Tok Jenang

Kg. Padang Pauh

Kg. Gong Kassim

Kg. Tok Amat

Kg. Bukit Kechil

Kg. Durian Pahit

 MERCU

Perkampungan Merchang adalah sebuah perkampungan nelayan yang terdiri daripada masyarakat melayu dan hanya sebahagian kecil masyarakat cina mendiami kawasan perkampungan ini. Walaupun hanya dikenali sebagai perkampungan nelayan, namun perkampungan kecil ini amat popular di kalangan jurugambar dan juga pembuat filem di dalam Negara. Salah satunya iklan raya petronas yang berdurasi 2minit yang bertajuk harapan dan doa seorang anak yang mengisahkan anak yang menunggu bapanya pulang dari mencari rezeki meskipun laut bergelora pada masa itu… ianya boleh ditonton di link ini http://youtu.be/5bemZQucc9Y .

Keindahan perkampungan ini bukan sahaja terletak pada pemandangannya malahan dahulunya terdapat sebuah jambatan yang sangat cantik kerana ianya diperbuat daripada kayu yang mempunyai pelbagai keunikan apabila berkunjung di sini. Namun apabila masa berlalu dahulunya kayu digantikan pula dengan jambatan batu kerana untuk memudahkan penduduk yang sentiasa menggunakan jambatan ini. Seperti keunikannya telah hilang begitu juga dengan kemasyurannya, dahulunya ramai yang suka mengambil gambar untuk di letak dalam blog masing-masing sekarang tiada lagi. Walaupun begitu tempat ini masih mengekalkan pemandangan yang menarik untuk mengamit warga kota melepaskan segala masalah dengan gemersik alunan angin di pantai…