arisa

arisa1

LATAR BELAKANG

Nur Arissa Najwa adalah seorang ahli pi1m yang baru dan masih setia megunjungi pi1m hingga sekarang. Sebelum ini beliau hanya bermain di rumah apabila masa terluang dan selepas waktu persekolahan, tetapi apabila beliau berkunjung ke PI1M beliau menjadi tertarik dan selalu mengunjungi PI1M untuk meningkatkan kemahiran ict beliau.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Pada permulaannya saya kurang tertarik dengan ICT kerana mengangap ianya susah untuk di pelajari tetapi apabila berkunjung ke PI1M telah membuka mata saya mengenai apa itu ICT yang sebenar dan saya banyak menghadirkan diri kek kelas ICT yang dijalankan.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Dahulunya minat sekarang menjadi hobi bagi saya untuk menggunakan software-software yang baru dalam meningkatkan kemahiran IT saya. pelbagai software baru yang di ajar kepada saya dan komuniti setempat sehinggakan saya mengangap ianya sebagai hobi masa lapang saya untuk membuat pelbagai poster mengikut kreativiti  yang telah diajar kepada saya.

MDZIN

MDZIN1

LATAR BELAKANG

En Md Zin adalah seorang ahli pusat internet 1malaysia kg pantai merchang yang sedang meningkat naik sebagai seorang usahawan online sepenuh masa dengan membuat pengiklanan di laman facebook dengan menjual produk-produk kesihatan.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Penglibatan beliau di Pi1m adalah sejak dari awal  2015  lagi sehingga kini Beliau banyak mengikuti kelas yang dijalankan oleh pihak PI1M dalam membantu beliau dalam mengusahakan perniagaan beliau.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Melalui kelas KPBU, Dashboard dan kelas ict yang beliau ceburi dapat meningkatkan ilmu beliau dalam mengatasi masalah di kedai beliau. Beliau mula pandai merekod akaun keluar dan masuk dan juga mempromote barangan beliau di facebook. Beliau juga banyak mempromote jualan  beliau dalam Facebook.

BELAJAR ADOBE PHOTOSHOP, EDITING DAN MS OFFICE

LATAR BELAKANG

Muhammad Syawal bin Abdullah adalah seorang ahli pi1m yang baru dan masih setia megunjungi pi1m hingga sekarang. Perubahannya dahulu menurut beliau masih kosong mengenai it dan computer tetapi apabila sudah mengambil kelas dan sentiasa berada dekat dengan computer dan mencari maklumat mengenai kemusykilan yang ada beliau semakin memahami dan medalami kemahiran it.beliau sentiasa menanyakan permasalahan dalam ICT.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Pada permulaannya saya kurang tertarik dengan ICT tetapi apabila berkunjung ke PI1M telah membuka mata saya mengenai apa itu ICT yang sebenar dan saya banyak menghadirkan diri ke kelas ICT yang dijalankan.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Dahulunya minat sekarang menjadi hobi bagi saya untuk menggunakan software-software yang baru dalam meningkatkan kemahiran IT saya. Apabila PI1M Kg Pantai Merchang sudah direnovatkan pelbagai software baru yang di ajar kepada saya dan komuniti setempat sehinggakan saya mengangap ianya sebagai hobi masa lapang saya untuk membuat pelbagai poster mengikut kreativiti  yang telah diajar kepada saya. Saya juga suka memasuki kelas editing kerana dapat belajar perkara yang baru.

bella

bella1

LATAR BELAKANG

Cik Bella adalah seorang ahli pusat internet 1malaysia kg pantai merchang yang sedang meningkat naik sebagai seorang usahawan online sepenuh masa dengan membuat pengiklanan di laman facebook dengan menjual chicken manga dan brownies ice-cream.

SEBELUM  PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Penglibatan beliau di Pi1m adalah pada bulan Oktober 2015  semasa mengikuti kelas Asas Komputer KEMAS Merchang yang dijalankan oleh pihak PI1M.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Melalui kelas ict dan Intel yang diceburi dapat meningkatkan ilmu beliau dalam membantu mempromosi produk makanan beliau. Beliau telah pandai menggunakan platform laman social facebook untuk mempromosi barangan beliau di facebook.

 

USAHAWAN CATERING AISKRIM KEMAMAN,DUNGUN,MARANG,K.TRG

LATAR BELAKANG

En. Hafiz adalah seorang ahli pusat internet 1malaysia kg pantai merchang yang sedang meningkat naik sebagai seorang usahawan catering aiskrim sebagai side income beliau.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Penglibatan beliau di Pi1m adalah sejak dari awal 2009  lagi sehingga kini Beliau banyak mengikuti kelas yang dijalankan oleh pihak PI1M dalam membantu beliau dalam mengusahakan perniagaan beliau.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI1M

Selepas penglibatan beliau di pusat internet 1malaysia beliau mempromote perkhidmatan beliau melalui facebook dan watsapps. beliau juga semakin mahir dalam membuat poster dan banner untuk mempromosikan catering aiskrim beliau dan kini pendapatan beliau semakin meningkat.