KEDAI MAKAN USTAZ (KMU)

Apa yang ada di Kedai Makan Ustaz?
.
1: MAKANAN SELERA ANOK TRANUNG
.
-Diakui pelanggan ,sedap dan puas hati.
-Menyediakan makan pagi dan tengahari.
Makan pagi - Nasi Lemak, Nasi Kerabu, Nasi Dagang, Nasi Minyak dan banyak lagi
-Makan Tengahari - Nasi Berlauk ( lihat gambar )
.

2: BEROPERASI SETIAP HARI.
.
Anda tak perlu risau KMU tutup ke bila nak datang, KMU memang buka setiap hari.
.

3: KILLER MENU.
.
-Ikan Patin Masak Tempoyak
Ikan lembut, patin sangkar sungai, kuah pekat ,tempoyak banyak dan rasa yang sedap.
-Gulai Kawah
Rempah dikisar sendiri bagi mengekalkan rasa gulai kawah asli terengganu
-Ikan Bakar dan Panggang
Dibakar dan panggang panas2, anda boleh pilih sendiri ikan yang anda mahu.
.

4: KEUNIKAN
.
-Tema DIY dimana banyak dekorasi hasil kitar semula
-Meja kaki mesin jahit, boleh makan sambil goyang kaki
-Tandas dan kedai bersih (menjadi keutamaan)
-Surau disediakan
-Parking luas.
-Layanan waiter yang mesra dan cepat.
.

5: BUKA SETIAP HARI
.
Anda tak perlu risau buka ke tak, KMU memang buka setiap hari
Waktu operasi : 7.30 pagi - 4.30 petang.
.
Bagi yang masih belum jelas dimana kedai KMU. KMU terletak sebaris dengan petronas Merchang, kg merchang, marang, terengganu.
.
“Taip di waze / google map : Kedai Makan Ustaz . Carian melalui gps lebih mudah <3
.
LIKE PAGE kami untuk maklumat lanjut
.
Tekan link whatsapp ini untuk sebarang pertanyaan atau tempahan : kmu.nakorder.com
No telefon : 013- 6611 716

20994138 1802551970037340 303590406209421590 n

20993907 1802551973370673 3616499581937746666 n

20914331 1802551933370677 5149386639492406449 n

20992814 1802552076703996 9182789118355352216 n

 

PROFESSOR CENDOL MERCHANG

Siapa yang bekunjung ke Terengganu nak JALAN-JALAN CARI MAKAN tempat murah dan boleh makan banyak kali bolehlah datang makan Cendol dekat Professor Cendol di Kg. Merchang, Marang. Sebabnya bayar sekali tapi boleh tambah banyak kali secara PERCUMA weh! Makan la sampai kembang pun tak apa. Selain Cendol, ada Pasemboq, Laksa Penang, Colek, dan macam-macam lagi lah. 

Menu kat Professor Cendol
cendol rm2
nasi goreng  dengan ikan kukus goreng rm5
pesembor rm3
laksa pinang rm3

1

2

3

4

5

 RESTORAN TERAPUNG SELERA D'SUNGAI

Apabila berkunjung ke Merchang jangan lupa singgah makan di RESTORAN TERAPUNG D'SUNGAI kerana ianya akan memberi 1001 kenangan yang manis dalam lipatan kenangan anda. pelbagai sajian ala thai dan melayu di hidangkan, dan yang paling menarik restoran ini adalah diatas air dan kelihatan bot-bot nelayan berhampiran reatoran ini. 

LOKASI KE RESTORAN TERAPUNG D'SUNGAI

map tile

11015214 672001536277533 8441707923344375653 n

11049497 672001569610863 5047762101112304254 n

11229286 681442435321212 6841745375923865780 n

12086976 958702407529345 1234064853 n

12096258 477817415731017 4544762192462961997 n

12096268 477817499064342 1837315437255288296 n

12143269 477817405731018 4943676699162878664 n

12167706 958700977529488 1760330052 n

 

 

Terengganu sinonim dengan keropok lekor dan nasi dagang yang sangat popular dikalangan pelancong tempatan mahupun luar Negara. Dengan mengambil namanya Terengganu Bandaraya Warisan Pesisir Air yang diiktiraf pada 1 January 2008 sebahagian makanannya terdiri daripada ikan dan hasil laut. Antara makanan yang selalu menjadi tarikan kalau berkunjung ke Terengganu seperti nasi dagang, keropok lekor, pulut lepa, sata’, ketupat sotong, laksam, akok, dodol panas, rojak kateh, puteri mandi, loklit dan banyak lagi makanan tradisional masyarakat Terengganu.

 

                                             Nasi Dagang

v  Merupakan antara makanan warisan Terengganu yang paling popular

v  Terdiri daripada beras pulut dan beras biasa yang dicampur bersama dengan santan kelapa

v  Kuahnya terdiri daripada ikan aya ataupun ikan tongkol beserta acar timun

v  Boleh didapati di kedai-kedai makanan di Terengganu

nasidagang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

            Maggie Ketam & Ketam Masak Napprik Pau

v Boleh didapati di Merchang Tomyam & Seafood Maggie Ketam

 

 

maggieketamketamnapprikpau

 

Keropok Lekor

v          v Mempunyai pilihan samada rebus ataupun goring dan yang terbaru keropok lekor yang diletak cheese

v          v Boleh didapati di seleruh kawasan di Terengganu dan yang paling popular di Kg. Losong, Kg. Bukit Tok Beng, Mengabang Tapah dan Keropok 008 di Kelulut Marang.

kepokgorengkepokrebus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

                                 

 

                                 Pulut Lepa

               v Masyarakat Terengganu memanggil pulut lepa tetapi bagi orang luar memanggilnya pulut panggang.

               v Pulut lepa diisi dengan inti ikan dibalut dengan daun pisang dan dibakat atau dipanggang.

               v  Boleh didapati di Pasar Besar Kedai Payang, Pasar Chabang Tiga, gerai-gerai di sekitar Ladang dan juga warung-warung di sekitar Terengganu.

 

 

pulutlepapulutlepa1

 

 

  

                                   Sata

v                   v  Ianya juga sangat popular di kalangan pelancong dan masyarakat sekitar Terengganu.

v            v Diperbuat daripada isi ikan, kelapa parut,lada ,garam, halia dan gula.

v            v  Boleh didapati di sekitar kedai di terengganuterutamanya di kelulut, chendering, dan kemaman.

 

satasata1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Ketupat Sotong

v Hidangan ini sukar didapati kerana ianya mengikut musim mencandat sotong di Terengganu.

v Sotong akan diisi dengan beras pulut dan dimasak dengan santan.

 

tupatsotong